Predal

close

Vstala je zgodaj, pojedla zdrav zajtrk in ob branju časopisa spila svoj običajni americano. Oblekla si je temno vijolične enodelne kopalke, čez navlekla kratke črne hlače, obula športne copate in se v jutranjem hladu odpravila na poživljajoč tek po obali. Ko je na zapestni uri številčnica pričela utripati z zavidljivim časom, se je ustavila, naredila nekaj razteznih vaj, nato pa sezula športne copate, slekla kratke črne hlače in elegantno skočila v morje. Plavala je, vse dokler se na plaži niso pojavili drugi ljudje – takrat se je sprehodila nazaj do hiše. Pripravila si je ledeni čaj, zdrav prigrizek in se na kratko oprhala. Dolge rjave lase si je razčesala, nato pa si jih zvila v mogočno figo na vrhu glave. Oblekla si je dolgo razvlečeno majico in se sprehodila do omar s čistili. Imela bo čisto produktiven dan, se je odločila. Prvič po dolgem času je bila v hiši sama, zato si je želela urnik zapolniti čim bolj, saj ni bila prepričana, da bi znala uživati v vsem mogočnem brezdelju. Pred čiščenjem je še pripravila maso za piškote – njegove najljubše, saj ga je želela toplo pričakati, ko se bo vrnil nazaj.
Premikala je stvari, jih čistila, čistila površine pod njimi in z nasmehom na obrazu občudovala lesk. Odločila se je, da ne bo površinska, ampak se bo čiščenja lotila temeljito. Odprla je vse predale v vseh omarah, iz njih pobrala vse stvari, ki so jih skrivali in vse natančno obrisala. Ko se je sklonila k eni izmed škatel, da bi jo pospravila nazaj, ji je med dvigovanjem pokrov ostal v rokah, spodnji del pa je padel na tla in izvrgel svojo vsebino po tleh. Njene dolge noge so se znašle med kupi pisem. Iz gole radovednosti je enega med pospravljanjem odprla.

Želela si je, da ga ne bi. Pospravila ga je nazaj v ovojnico in s kupa pobrala naslednjega.

Vsa so bila naslovljena z »Dragi«, vsa so bila opremljena s krajem, ki se je od pisma do pisma razlikoval, in datumom. Vsem so bile priložene tudi fotografije. Ni jih pogledala. Grizla si je ustnice, si zamišljala manjkajoče odgovore in iskala opravičila. Edino, kar je našla, je bilo pojasnilo, zakaj je pošto vedno prevzemal on. Zamikalo jo je, da bi šla do poštnega predala v tem trenutku, vendar se je zavedala, da v teh dneh, ko ga ni, pošte zanj ne bo.
Pisma je pobrala, skrbno zložila nazaj v škatlo, jo zaprla s pokrovom in dala nazaj v predal. Pogledala je skozi okno in se razjezila, da ga očitno ni dovolj dobro sčistila, saj je pogled na modro odejo zunaj bil spacan. Nekajkrat je zamežikala in slika se je izostrila. Ko se je razgledala naokoli, se ji je zdelo, da je delo opravila dobro. Šla je v kopalnico, si nanesla masko za obraz, si trikrat umila roke in šla nazaj v kuhinjo. Iz hladilnika je vzela maso in jo pričela oblikovati v piškote. Spekla mu bo njegove najljubše, ker ga ima res rada in si življenja brez njega ne more predstavljati.